BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Udka w miodowo - czosnkowej marynacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna marynata z której kurczak wychodzi chrupiący, skórka się ładnie przypieka i jest lśniąca a mięso jest kruche i soczyste.

Udka w miodowo - czosnkowej marynacie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Udka w miodowo - czosnkowej marynacie

 

  • Udka z kurczaka 10 szt,
  • Marynata;
  • olej 1/4 szkl,
  • sos sojowy 3 łyżki,
  • papryka sodka 3 łyżeczki,
  • przyprawa curry 1 łyżeczka,
  • czosnek 4 ząbki przeciśnięty przez praskę,
  • czosnek granulowany 1 łyżka,
  • miód 3 -4 łyżki,

Sposób przygotowania:

Udka w miodowo - czosnkowej marynacie
Składniki na marynatę łączymy z sobą , dokładnie mieszamy.

Udka kurczaka po dokładnym oczyszczeniu i osuszeniu podzielić na połówki,( duże udka) a następnie dokładnie natrzeć przygotowaną wcześniej marynatą.

Tak przygotowane udka zakryć ściereczką i włożyć na noc do lodówki.

Następnego dnia udka ułożyć na blasze z piekarnika polać pozostałą marynatą która została po wyjęciu udek.

Tak przygotowane udka włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piec na złoty kolor do miękkości mięsa.
Udka w miodowo - czosnkowej marynacie
Udka oczyszczamy ,myjemy ,osuszamy a nastepnie dzielimy na połówki
Udka w miodowo - czosnkowej marynacie
Składniki na marynate dokładnie mieszamy do połączenia składników
Udka w miodowo - czosnkowej marynacie
Oczyszczone udka zalewamy i dokładnie nacieramy marynatą
Udka w miodowo - czosnkowej marynacie
Udka wkładamy do lodówki na całą noc przykryte ściereczką
Udka w miodowo - czosnkowej marynacie
Udka układamy na blaszce z piekarnika i pieczemy do miękkości