Sposób przygotowania:
Udka w miodowo-morelowej marynacie
Dżem morelowy wkładam do miseczki wlewam sos sojowy, miód,dodaję mieloną słodką paprykę i majeranek i blenderem miksuję wszystko na jednolitą masę,tak aby nie było grudek,marynatę odstawiam. Mięso myję osuszam ręcznikiem papierowym nacieram solą z każdej strony równomiernie,odstawiam do lodówki na 10 minut.Mięso wyjmuje wkładam do rękawa do pieczenia,zaciskam sznureczkiem koniec z jednej strony,wlewam przygotowaną marynatę ,dolewam 4 łyżki wody,zawiązuję drugi koniec,i delikatnie obracam mięso aby równo pokryło się marynatą. Przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do nagrzanego do 180*c piekarnika i piekę około 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozcinam rękaw i zostawiam jeszcze na kilka minut aby udka się przyrumieniły. Podaję z ziemniakami i bukietem surówek.