Sposób przygotowania:
Udka kurczaka zapiekane w pomidorach
Osuszone udka kurczaka nacinam ostrym nożem, spryskuję oliwą i posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiam na minimum 1 godzinę, ale można też przygotować je dzień wcześniej wieczorem. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję drobno pokrojoną cebulę i smażę, aż będzie szklista. Następnie dodaję posiekany czosnek, gałązki tymianku, a po minucie wlewam rozdrobnione pomidory razem z zalewą. Doprawiam solą, pieprzem, cukrem, octem balsamicznym i całość duszę około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Usuwam gałązki tymianku. Wcześniej przygotowane udka przekładam do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania i wstawiam do nagrzanego do 220°C piekarnika. Gdy udka ładnie się zrumienią obniżam temperaturę do 180°C i piekę 30 minut. Po tym czasie udka zalewam sosem pomidorowym, a na wierzchu układam oliwki i mozzarellę pokrojoną w plastry. Całość zapiekam jeszcze około 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a ser się roztopi.