zielonykoralik

zielonykoralik

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Udka w potrawce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki sposób na kurczaka - udka , dla całej rodziny. Mało pracy a jakie pyszne i zdrowe. W godzinę gotowy obiad.

Udka w potrawce

Składniki:

Udka w potrawce

 

  • 1kg udek z kurczaka
  • 4szt marchewki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 2 szt pietruszki korzeń
  • 1 szt pora
  • 100ml śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy według uznania

Sposób przygotowania:

Udka w potrawce
Rozpoczynamy od przyprawienia mięsa w zioła, pieprz i sól. Obsmażamy na nagrzanej patelni. W osobnym rondlu pokrojoną cebulę należy zarumienić na złoto. Gdy mięsko złapie kolor wrzucamy go do cebuli, dorzucamy starte warzywa. Całość dusimy przez 1 h, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia wlewamy 2 szklanki wody i dalej dusimy. Do potrawki wlewamy roztrzepaną śmietanę z mąką i gotujemy jeszcze przez 5 min. Gotowe! Smacznego