Sposób przygotowania:
Kurczak w potrawce mandarynkowej :
Kurczaka , warzywa , liść laurowy, ziele angielskie i sól zalać wodą i gotować 40 minut na małym gazie .Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić . Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny . Rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić chłodnym wywarem zmieszanym z syropem z mandarynek w proporcji ½ szklanki syropu+1 ½ szklanki wywaru . Dodać żółtko z sokiem cytrynowym . Połowę mandarynek przetrzeć przez sitko na mus i dodać do sosu .Doprawić sos do smaku solą i pieprzem ..Mięso obrać od kości ( lub zostawić całe udka wedle upodobania ), włożyć w sos i podgrzać .Podawać z ryżem na sypko lub kuskusem obłożonego pozostałymi cząstkami mandarynek .Na pozostałym wywarze zrobić zupę .
Pyza
msewka