msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Udka w fit potrawce.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Młode warzywka i drób to pyszne połączenie. Zajadają je nawet dzieciaki unikające witaminek

Udka w fit potrawce. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka w fit potrawce.

 

  • 4 małe udziki z kurczaka
  • 2 malutkie młode cukinie
  • 5 młodych marchewek
  • 5 młodych korzeni pietruszki
  • 1 młoda cebulka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty czosnku granulowanego
  • 1 szczypta papryki czerwonej słodkiej w proszku
  • 1 zupka Fit kapuściana
  • 1 kostka bulionowa drobiowa
  • ok.5 dag masła prawdziwego
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz ziołowy
  • ew. ryż na sypko

 

 

Sposób przygotowania:

Udka w fit potrawce.
Mięso opłukać i osuszyć.Osolić z obu stron i obficie oprószyć pieprzem ziołowym.
Na patelni rozpuścić masło i wlać olej.
Mięso panierować w samej mące i smażyć na ciemnozłoty kolor z obu stron.
Cukinie opłukać.Marchewki i pietruszki wyszorować lub oskrobać.Wszystkie warzywa pokroić w słupki (cukinie ze skórką).Cebulkę pokroić w kosteczkę.
Wrzucić rozdrobnione warzywka do kurczaka na patelnię i podlać szklanką gorącej wody.Wrzucić kostkę rosołową i wsypać zupkę fit kapuścianą.Wymieszać.Oprószyć czosnkiem,papryką i gałką muszkatołową.Dusić ok.45 minut, co pewien czas mieszając i uzupełniając płyn, który się wygotował.
Nie trzeba niczym zagęszczać potrawki-wystarczy zupka kapuściana i rozgotowana mąka,którą panierowaliśmy mięso.Potrawka jest smaczna i można ją podać np. z ryżem i ogórkiem małosolnym.
Udka w fit potrawce.
Etap 1
Udka w fit potrawce.
Etap 2