darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Udka w sezamie pieczone na grillu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Udka w sezamie pieczone na grillu

Udka w sezamie pieczone na grillu

Składniki:

Udka w sezamie pieczone na grillu

 

  • 6 udek z kurczaka
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sezamu
  • natka pietruszki
  • aluminiowe tacki do grilla Paclan
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Udka w sezamie pieczone na grillu
Udka oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce, by mięso nabrało aromatu.Ułożyć na tacki aluminiowe posmarowane olejem. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 1 -2 łyżkami oleju, powstałą pastą posmarować każde udko, przykryć folią aluminiową, tacki ułożyć na rozgrzany grill i grillować około 20 minut, po tym czasie zdjąć z udek folię i grillować jeszcze 15 minut, by skórka się przyrumieniła.