SUPERPRZEPIS

Udka w sosie kurkowo - koperkowym

  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Udka w sosie kurkowo - koperkowym Więcej zdjęć (5)

pyszne udka w aromatycznym i smacznym sosie

Składniki:

Udka w sosie kurkowo - koperkowym

 

  • 4 udka z kurczaka ( ćwiartki )
  • 1 szk blanszowanych kurek
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mała cebula
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 250 ml śmietany 18 %
  • 1,5 szk bulionu ( rosół )
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Udka w sosie kurkowo - koperkowym
Udka dobrze umyć i osuszyć. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju, ułożyć udka i podsmażyć z obu stron. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć. Po chwili podlać bulionem, dodać sól i pieprz i dusić pod przykryciem prawie do miękkości udek. Gdy będą prawie miękkie, dodać kurki oraz posiekany koperek i dusić już do miękkości. Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić nią powstały sos, zagotować. Podawać np. z młodymi ziemniakami i ogórkiem małosolnym.
Udka w sosie kurkowo - koperkowym
najpierw podsmażyć udka dodac cebulkę ...
Udka w sosie kurkowo - koperkowym
następnie dodac kurki i koperek i dusić...
Udka w sosie kurkowo - koperkowym
potem nadal dusić do miękkości udek i na koniec....
Udka w sosie kurkowo - koperkowym
zagęścic sos śmietaną z odrobiną mąki ...