ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Udka w sosie morelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.Doskonałe na obiad.

Udka w sosie morelowym

Składniki:

Udka w sosie morelowym

 

  • 4 udka kurczaka
  • szkl. suszonych moreli
  • szkl. bulionu
  • 5 łyżek dżemu morelowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka imbiru
  • 5 łyżek wódki
  • 5 łyżek wrzątku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Udka w sosie morelowym
Morele zalej wrzątkiem wymieszanym z wódką.Mocz przez godzinę,odsącz,pokrój na połówki.Udka wrzuć na gorący olej,podsmaż ze wszystkich stron.Do podsmażonych udek dodaj morele,zalej bulionem.Duś na wolnym ogniu,aż większość bulionu wyparuje(20-25min.)Dżem morelowy wymieszaj z sosem sojowym,imbirem i papryką.Udka przełóż do brytfanki.Do sosu z pieczenia dodaj doprawiony dżem morelowy,zagotuj.Powstałą glazurą zalej udka,zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180st. przez 15 min.na złoty kolor.