evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Udka w sosie pieczarkowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne udka w sosiku ,Polecam :-)

Udka w sosie pieczarkowym

Składniki:

Udka w sosie pieczarkowym

 

  • 4 udka ( w zaleznosci ile osób)
  • sól,pieprz,papryka w proszku czerwona,bazylia,ulubina przyprawa w proszku Ja dałam kebab(wszystko
  • 20 dag pieczarki
  • 2-3 łyzki maki (według uznania)
  • 1-2 łyzki smietany 18%
  • 1-2 kostka rosołowa (według uznania)
  • 3 łyżki oleju (do usmażenia udek)
  • Nać pietruszki do ozdoby (niekoniecznie)

 

Sposób przygotowania:

Udka w sosie pieczarkowym
Udka myjemy,nacieramy przyprawami i do lodówki na 1godz. Nastepnie je dusimy pod przykryciem na patelni,jak beda miekkie odkrywamy i przysmazamy na rumiano. Potem robimy sos.Kroimy pieczarki w paski wrzucamy do garnka zalewamy zimną wodą,dodajemy kostke rosołowa i odrobinę pieprzu.Pogotować z dziesięć minut. Połaczyć mąke ze śmietaną i odrobiną wody, wlewać do garnka mieszając. Gotować 2-3 minuty i gotowe. Podawać z ulubionym makaronem i ogóreczkiem (moze być korniszon ) Posypać natka dla ozdoby. SMACZNEGO :)))

Tagi:

przyprawy mak