motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Udka w tymianku i bazylii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne i chrupiące udka z piekarnika

Udka w tymianku i bazylii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka w tymianku i bazylii

 

  • 4 udka z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1/2 litra bulionu

Sposób przygotowania:

Udka w tymianku i bazylii
Udka dokładnie myjemy i dajemy na blaszkę. Każde udko skrapiamy łyżeczką oliwy i przyprawiamy z dwóch stron przyprawą do kurczaka, tymiankiem i bazylią. Obraną cebulę i czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Do przygotowanych udek wlewamy bulion i dajemy pokrojoną cebulę i czosnek oraz umytą natkę pietruszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 210 stopni i pieczemy ok. godziny. Podczas pieczenia polewamy udka wytworzonym sosem. Najlepiej dwa razy.
Udka w tymianku i bazylii
Udka dokładnie myjemy. Dajemy do blaszki w której będziemy piec
Udka w tymianku i bazylii
Skarapiamy olejem i oprószamy przyprawami z dwóch stron
Udka w tymianku i bazylii
Obraną cebulę i czosnek kroimy na mniejsze kawałki
Udka w tymianku i bazylii
Wlewamy bulion i dajemy cebulę z czosnkiem oraz gałązki pietruszki i pieczemy