SUPERPRZEPIS

Udka w zalewie miodowo-sojowej

  • Kajoza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2
Udka w zalewie miodowo-sojowej Więcej zdjęć (3)

Cudowne połączenie słonego sosu sojowego ze słodkim miodem

Składniki:

Udka w zalewie miodowo-sojowej

 

  • 4 ćwiartki z kurczaka (lub 8 pałek)
  • ok.90-100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 4-5 łyżek miodu (najlepiej wielokwiatowego)
  • 250-300ml bulionu drobiowego

 

Sposób przygotowania:

Udka w zalewie miodowo-sojowej
Ćwiartki myjemy. Układamy w naczyniu, w którym będziemy piec. Na patelnię wlewamy bulion, sos sojowy i miód, mieszamy do momentu gdy miód się rozpuści. Polecam miód wielokwiatowy bo nie zdominuje on swoim smakiem potrawy, ale w dalszym ciągu będzie wyczuwalny. Tak przygotowaną marynatą zalewamy ćwiartki - wkładamy do piekarnika na 190-200 stopni przez pierwsze 45 minut, a później zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 45-55 minut. W czasie pieczenia mniej więcej co 20-25 minut wyciągamy naczynie i przekładamy kurczaki z jednej strony na drugą i chochelką polewamy je zalewą, w której się pieką.
Udka w zalewie miodowo-sojowej
Umyte ćwiartki lub pałki dokładnie myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym
Udka w zalewie miodowo-sojowej
Kawałki kurczaka zalewamy bulionem, sosem sojowym i rozpuszczonym miodem