Sposób przygotowania:
Udka wyluzowane nadziewane pokrzywamiPrzygotowanie
Pokrzywy dokładnie myję, sparzam gorącą wodą. Miele maszynką do mięsa
Przygotowanie farszu
Udka wyluzowuję. Czyli delikatnie zdejmuje skórę do miejsca kostki, nacinając nożem ścięgna w miejscach w których nie odchodzi. Następnie mięso odcinam nożem od kości. Kość odcinam zostawiając kostkę i skórę która na niej pozostaje. Mięso miele maszynką, razem z cebulą i ząbkami czosnku. dodaje sól, pieprz, majeranek roztarty, pokrzywy. Bułkę moczę w zimnej wodzie i mocno odsączam. Dodaję razem z jajkiem.Masę dokładnie wyrabiam. Brokuł dzielę na małe różyczki i gotuję al dente z dodatkiem soli i cukru szczypta.
Nadziewanie udek
Skórę udek napełniam farszem mięsnym, dodaję całe różyczki brokuła. Następnie zszywam grubą nitką tak żeby farsz trzymał się.
Smażenie
Smażę na wolnym ogniu na oleju około 45 minut podlewając zimną wodą od czasu do czasu.
2milutka