mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pokrzywy wykorzystywały nasze babcie w kuchni, a że są zdrowe postanowiłam sama do nich sięgnąć i do tego nic nie kosztują.

Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami

Składniki:

Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami

 

  • 4 udka od kurczaka

 

  • 1/3 brokuła

 

  • 3 garście liści z młodych pokrzyw

 

  • 1 cebula

 

  • 1/2 bułki czerstwej

 

 

  • 1/2 łyżeczki soli

 

 

  • 1 łyżeczka majeranku

 

  • olej do smażenia

 

 

  • cukier szczypta

Sposób przygotowania:

Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami

Przygotowanie

Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami
Pokrzywy dokładnie umyte i sparzonę gorącą wodą

Pokrzywy dokładnie myję, sparzam gorącą wodą. Miele maszynką do mięsa

Przygotowanie farszu

Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami
Mięso zielone z udek pokrzywy bułka namoczona brokuł

Udka wyluzowuję. Czyli delikatnie zdejmuje skórę do miejsca kostki, nacinając nożem ścięgna w miejscach w których nie odchodzi. Następnie mięso odcinam nożem od kości. Kość odcinam zostawiając kostkę i skórę która na niej pozostaje. Mięso miele maszynką, razem z cebulą i ząbkami czosnku. dodaje sól, pieprz, majeranek roztarty, pokrzywy. Bułkę moczę w zimnej wodzie i mocno odsączam. Dodaję razem z jajkiem.Masę dokładnie wyrabiam. Brokuł dzielę na małe różyczki i gotuję al dente z dodatkiem soli i cukru szczypta.

Nadziewanie udek

Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami
Skóra udek napełniona nadzieniem przed smażeniem

Skórę udek napełniam farszem mięsnym, dodaję całe różyczki brokuła. Następnie zszywam grubą nitką tak żeby farsz trzymał się.

Smażenie

Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami
Udka ziwązane nitką i smażone na oleju na patelni

Smażę na wolnym ogniu na oleju około 45 minut podlewając zimną wodą od czasu do czasu.