A-g-n-i-e-s-z-k-a

A-g-n-i-e-s-z-k-a

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Udka z boczkiem i cytryną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

udka z boczkiem i cytryną to świetny pomysł na uroczysty obiad. Dla dodatkowego urozmaicenia w otwory po kościach można włożyć pieczarki.

Udka z boczkiem i cytryną

Składniki:

Udka z boczkiem i cytryną

 

Sposób przygotowania:

Udka z boczkiem i cytryną
Udka myjemy, osuszamy,delikatnie nacinamy ścięgna i usuwamy kości. Mięso posypujemy solą i pieprzem. Cytrynę szorujemy przekrawamy na pół i kropimy udka sokiem z jednej połówki. Ściśle owijamy udka plasterkami boczku i spinamy wykałaczkami.Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy udka z wszystkich stron na rumiano. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pozostałą połowę cytryny kroimy w plasterki i obkładamy nimi usmażonego kurczaka. Na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu połamaną na kilka części. Pieczemy ok. 25 min. w 190 stopniach.