zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Udka z grzybkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszny i aromatyczny obiad. Udka w sosie grzybowym.

Udka z grzybkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka z grzybkami

 

  • 2 duże udka z kurczaka
  • 30 dag grzybów mrożonych ( można użyć świeżych)
  • 1 duża cebula
  • Tłuszcz do smażenia
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • Papryka słodka łyżeczka
  • Imbir pół łyzeczki
  • Tymianek pół łyzeczki
  • Oregano pół łyżeczki
  • Łyżka śmietanki
  • Sos sojowy do smaku
  • Makaron razowy

 

Sposób przygotowania:

Udka z grzybkami
Udka dokładnie myję i nacieram solą oraz mielonym pieprzem. Obsmażam na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obieram, kroję w piórka i dodaję do mięsa. Duszę aż udka puszczą sok a cebulka się przyrumieni.



Następnie posypuję resztą przypraw, podałam orientacyjne ilości, każdy wie co i ile lubi:) , ja po prostu posypuję delikatnie wierzch mięsa.



W czajniku zagotowuję wodę i podlewam mięso. Duszę jakieś 20 minut, po tym czasie dodaję grzyby i gotuje razem kolejne 20. Mięso musi być miękkie.



Podałam z makaronem z pełnego przemiału.
Udka z grzybkami
Udka dokładnie myję i nacieram solą oraz mielonym pieprzem.
Udka z grzybkami
Obsmażam na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obieram, kroję w piórka i dodaję do mięsa
Udka z grzybkami
Następnie posypuję resztą przypraw, podałam orientacyjne ilości, każdy wie co i ile lubi:)
Udka z grzybkami
Duszę jakieś 20 minut, po tym czasie dodaję grzyby i gotuje razem kolejne 20. Mięso musi być miękkie.