goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Udka z kurczaka w cebulowej potrawce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetny pomysł na obiad i ciekawe połączenie.

Udka z kurczaka w cebulowej potrawce

Składniki:

Udka z kurczaka w cebulowej potrawce

 

  • udka z kurczaka 6 sztuk
  • boczek 20 dag
  • cebulki szalotki 30 dag
  • cebula czerwona 2 sztuki
  • dymka 1 pęczek
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • białe wino 1 szklanka
  • bulion warzywny 1 szklanka
  • zasmażka 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w cebulowej potrawce
Udka z kurczaka nacieramy przyprawami, odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Boczek kroimy w paseczki, cebulę kroimy w talarki. Mięso obsmażamy na oleju, dodajemy cebulę oraz cebulki i dusimy kilka minut. Podlewamy mięso bulionem oraz winem. Mięso wyjmujemy, dodajemy zasmażkę i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Mięso przekładamy na półmisek, obkładamy cebulkami, polewamy powstałym sosem.