Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Udka z kurczaka w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięso jest pyszne, aromatyczne z chrupiącą skórką.

Udka z kurczaka w marynacie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka z kurczaka w marynacie

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w marynacie
Do miseczki wlać olej, dodać musztardę, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, pieprz młotkowany z kolendrą, sól, wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć mieloną papryką, obłożyć marynatą. Przykryć i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Następnie mięso włożyć do rękawa do pieczenia, przebić w kilku miejscach, ułożyć w brytfannie, i włożyć do piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny. Po 40 minutach przeciąć folię i dopiec mięso. ( powstanie ładna chrupiąca skórka.)
Udka z kurczaka w marynacie
Z oleju musztardy czosnku pieprzu przygotować marynatę
Udka z kurczaka w marynacie
Umyte osuszone mięso obłożyć marynatą i pozozostawić najlepiej do następnego dnia