Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Udka z kurczaka w miodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Miód sprawia, że skórka kurczaka staje się cudownie rumiana

Udka z kurczaka w miodzie

Składniki:

Udka z kurczaka w miodzie

 

  • 4 szt udka z kurczaka,
  • 2 łyżki musztarda,
  • 2 ząbki czosnek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • 2 łyzki olej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w miodzie
Udka z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, oprószyć pieprzem i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarowanego olejem, skropić wodą, przykryć folią aluminiową i piec w temp 170 stopni około 1 godz. Gdy mięso jest prawie miękkie, zdjąć folię a mięso posmarować miodem wymieszanym z musztardą. Piec aż skórka będzie rumiana. Podawać z ziemniakami i surówką.