Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Udka z kurczaka z beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne danie, idealne dla gości

Udka z kurczaka z beszamelem

Składniki:

Udka z kurczaka z beszamelem

 

  • 5 szt udka z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 2 łyżki masło,
  • 2 lyżki mąka,
  • 1 szkl śmietanka słodka,
  • 2 szt żółtka,
  • 1 łyżka szałwia siekana,
  • 2 łyżki natka pietruszki siekana,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka z beszamelem
Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z szałwią i natką pietruszki. Przygotowaną mieszaniną natrzeć udka i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Następnie ułożyć w brytfannie, włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec, podlewając od czasu do czasu odrobiną wody. Masło roztopić, wymieszać z mąką, wlać odrobinę wody, zagotować. Dodać śmietankę i żółtka, przyprawić do smaku. przygotowanym sosem polać udka, wstawić do piekarnika i zapiec. Podawać z ziemniakami i surówką.