Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

udka z kurczaka z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszne danie na niedzielny obiad:)

udka z kurczaka z warzywami

Składniki:

udka z kurczaka z warzywami

 

Sposób przygotowania:

udka z kurczaka z warzywami
Udka obsypać solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry. Słoninę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Na to dać cebulę pokrojoną i pieczarki. Wszystko razem dusić. Jak się uduszą dodać wino i chwilkę pogotować. Sos doprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić na ósemki i wrzucić do sosu. Na oleju kłaść udka naoliwione i posypane solą i pieprzem. Najpierw je smażymy, później podlewamy niewielką ilością wody i dusimy, aż do miękkości. gdy będą miękkie, przekładamy udka do wcześniej przygotowanego sosu. Razem jeszcze raz gotujemy.