Sposób przygotowania:
Udka z niespodzianką
Jaja gotujemy na twardo. Grzyby zalewamy około 3 szklankami gorącej wody i zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie gotujemy je ,aż będą miękkie. Wtedy odsączamy , zachowując wywar i kroimy na cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę , a por w plasterki i szklimy je na rozgrzanych 2 łyżkach oleju, dodajemy pokrojone grzybki oraz pół szklanki wywaru grzybowego. Dusimy około 10 minut i zestawiamy z ognia, po czym ścieramy do tej masy ugotowane jajka na tarce o dużych oczkach, doprawiamy do smaku solą oraz mielonym pieprzem. U myte mięso pozbawiamy kości i napełniamy przygotowanym farszem. Brzegi spinamy wykałaczkami. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym olejem, układamy mięso i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zalewamy resztą bulionu grzybowego i pieczemy około 40 minut . Powstały sos zagęszczamy mąką wymieszana z wodą. Doprawiamy skórką z cytryny, solą i pieprzem oraz śmietaną. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
edytaha
kołczu