madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 521]

Udka z niespodzianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne mięso kurczaka i aromat suszonych grzybów daje niesamowite połączenie . Moim zdaniem zachwyci nawet najwybredniejszego biesiadnika

Udka z niespodzianką

Składniki:

Udka z niespodzianką

 

Sposób przygotowania:

Udka z niespodzianką
Jaja gotujemy na twardo. Grzyby zalewamy około 3 szklankami gorącej wody i zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie gotujemy je ,aż będą miękkie. Wtedy odsączamy , zachowując wywar i kroimy na cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę , a por w plasterki i szklimy je na rozgrzanych 2 łyżkach oleju, dodajemy pokrojone grzybki oraz pół szklanki wywaru grzybowego. Dusimy około 10 minut i zestawiamy z ognia, po czym ścieramy do tej masy ugotowane jajka na tarce o dużych oczkach, doprawiamy do smaku solą oraz mielonym pieprzem. U myte mięso pozbawiamy kości i napełniamy przygotowanym farszem. Brzegi spinamy wykałaczkami. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym olejem, układamy mięso i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zalewamy resztą bulionu grzybowego i pieczemy około 40 minut . Powstały sos zagęszczamy mąką wymieszana z wodą. Doprawiamy skórką z cytryny, solą i pieprzem oraz śmietaną. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.