olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Udka z piekarnika z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Delikatne mięso kurczaka połączone z odpowiednimi przyprawami i podane z ugotowanymi ziemniakami to świetna propozycja na obiad.

Udka z piekarnika z ziemniakami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka z piekarnika z ziemniakami

 

  • 4 udka
  • papryka słodka 2 łyżki
  • Przyprawa Maggi 2 łyżki
  • Pieprz 1/4 łyżeczka
  • Olej 2 łyżki
  • Czosnek praska 2 ząbki
  • Vegeta 2 łyżeczki
  • Ziemniaki 1 kg

 

Sposób przygotowania:

Udka z piekarnika z ziemniakami
Udka przekrajam, myję, a następnie suszę. Przyprawy mieszam w oddzielnym naczyniu i nacieram nimi kawałki kurczaka, po czym wstawiam je na 12 godzin do lodówki. Po upływie 12 godzin udka przekładam do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Następnie piekę je przez godzinę w temperaturze 180 C. Udka odsączam i podaję wraz z ugotowanymi ziemniakami.
Udka z piekarnika z ziemniakami
Udka przekrajam, myję, a następnie suszę. Przyprawy mieszam w oddzielnym naczyniu i nacieram nimi kawałki kurczaka, po czym wstawiam je na 12 godzin do lodówki.
Udka z piekarnika z ziemniakami
Następnie piekę je przez godzinę w temperaturze 180C.