szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

udka z kurczaka z boczkiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

udka z kurczaka z pieczarkami i cebulą

udka z kurczaka z boczkiem i pieczarkami

Składniki:

udka z kurczaka z boczkiem i pieczarkami

 

  • 8 udek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 100 gram pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • suszony tymianek
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

udka z kurczaka z boczkiem i pieczarkami
Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Cebule obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Składniki usmażyć na rozgrzanym maśle. Oprószyć mąką i zasmażyć. Wlać bulion i koncentrat i zagotować. Formę do pieczenia wyłożyć pokrojonym na plastry boczkiem. Na nich ułożyć upieczone udka. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem i polać nim potrawę. Piec około 5 minut. Podawać z ziemniakami