Sposób przygotowania:
Udka z ziemniakami i ćwikłą
Udka dokładnie obieramy z tłuszczu, myjemy i osuszamy. Oprószamy przygotowane mięso z dwóch stron solą czosnkową, pieprzem, mieloną papryką oraz kucharkiem. Układamy udka w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy kawałki margaryny, przykrywamy folią aluminiową oraz przykrywką i pieczemy 1,5 godziny w temp. 180 stopni (15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię). Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wodę odcedzamy. Na dno garnka wrzucamy margarynę oraz posiekaną cebulkę. Podsmażamy lekko ziemniaczki. Buraki ćwikłowe gotujemy do miękkości. Przestudzone buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Na talerz wykładamy ziemniaki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Obok układamy udko oraz porcję buraczków.