Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Udko nadziewane brukselką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Udko z kurczaka nadziewane kapustą brukselką z cebulą i papryką jest pyszne o wyrazistym smaku. Polecam.

Udko nadziewane brukselką

Składniki:

Udko nadziewane brukselką

 

Sposób przygotowania:

Udko nadziewane brukselką

ETAP 1:

Udko nadziewane brukselką
Męso bez kości zbić tłuczkiem i natrzeć przyprawami.

Udko umyć, osuszyć, usunąć kości. Mięso lekko zbić tłuczkiem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem.

ETAP 2:

Udko nadziewane brukselką
Brukselkę połączyć z pozostałymi składnikami.

Kapustę brukselkę blanszować w osolonej wodzie. Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć, ostudzić. Połączyć z brukselką i żółtym serem, przyprawić do smaku, wymieszać. ( dużą brukselkę pokroić).

ETAP 3:

Udko nadziewane brukselką
Na przyprawione mięso włożyć przygotowane nadzienie.

Zimny farsz wyłożyć na przygotowane mięso.

ETAP 4:

Udko nadziewane brukselką
Nadzienie w mięsie dokładnie zawinąć i zawiązać nitką kuchenną.

Nadzienie zawinąć mięsem ze skórą i zawiązać bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami.

ETAP 5:

Udko nadziewane brukselką

Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, oprószyć mieloną papryką, podlać kilkoma łyżkami wody.

ETAP 6:

Udko nadziewane brukselką

Naczynie przykryć, włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 45-50 minut polewając kilka razy powstałym podczas pieczenia sosem.