eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kurczak Eli w piwnym sosie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Udka kurczaka duszone w marynacie piwnej z przyprawami.

Kurczak Eli w piwnym sosie.

Składniki:

Kurczak Eli w piwnym sosie.

 

  • 5 całych udek kórczaka
  • 300 ml piwa jasnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki sosu chilli z ananasem
  • 1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 duża cebula
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Kurczak Eli w piwnym sosie.
Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Przekroić udka na dwie części-udko i podudzie.Wymieszać piwo z sosem sojowym,przyprawą do kurczaka,sosem chilli,przyprawą do grilla,czosnkiem i papryką.Matynatą zalać udka i włożyć do lodówki na 4 godziny.Cebulę posiekać.Mięso wyjąć z marynaty (marynatę zachować) i osuszyć papierowym ręcznikiem.W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Do mięsa dodać cebulę i jeszcze chwilę smażyć.Kurczaka podlać marynatą piwną i dusić do miękości około 50 minut.W razie potrzeby podlać wodą.Miękiego kurczaka wyjąć z sosu i zabespieczyć przed wystygmięciem.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Mięso wyłożyć na półmisek.Sos podawać osobno w sosjerce.