Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka z pieczonymi ziemniakami
Udka kurczaka myjemy i oszuszamy. Nacieramy: solą, pieprze, papryką słodką, bazylią i czosnkiem (można użyć swoich ulubionych przypraw). Odstawiamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ósemki, wkładamy do miski solimy i obsypujemy przyprawą do ziemniaków. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, na środek układamy udka. Kładziemy pomiędzy udka posiekaną w piórka cebulę i paprykę (można nieco włożyć pod skórę udka - warto :) ). Wokół udek układamy ziemniaki (można całość lekko skropić oliwą). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, (ok 180-200st). Pieczemy ok godziny - dopóki ziemniaki nie będą miękkie a udka smacznie przypieczone :) Do tego sałata, mizeria czy kwaśne mleko ! Smakuje zarówno latem jak zimą :)