zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2415]

Udziec duszony w kurkach i marchewce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

udziec z indyka duszony................

Udziec duszony w kurkach i marchewce

Składniki:

Udziec duszony w kurkach i marchewce

 

  • 1 udziec z indyka ( 1 kg )
  • 300 g małej marchewki
  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka maggi
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Udziec duszony w kurkach i marchewce
Udźca umyć, usunąć kość, pokroić na 3 części. Na każdym kawałku ponacinać skórę. Mięso skropić sosem sojowym i maggi, posolić i popieprzyć i odstawić na 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanym oleju obsmażyć każdy kawałek z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i chwilę smażyć. Gdy cebula się podsmaży wrzucić obrane i umyte marchewki i kurki ( ja miałam mrożone ), podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać na przykład z ryżem.