luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Udziec indyczy z szynkowaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna wędlina z szynkowaru wlasnej roboty

Udziec indyczy z szynkowaru

Składniki:

Udziec indyczy z szynkowaru

 

  • 1 udziec bez kości ok 900 gr
  • garść suszonej żurawiny
  • przyprawa do drobiu
  • natka pietruszki
  • majeranek
  • sól ziołowa
  • pieprz grubo mielony

Sposób przygotowania:

Udziec indyczy z szynkowaru
Mięso oczyścić zdjąć skórę i naciąć tak by powstał jednolity płat mięsa
Całość posypać przyprawami i żurawiną, zwinąć w rulon, włożyć do woreczka i uformować tak by nie było bąbli powietrza. Mięso z woreczkiem włożyć do szynkowaru i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie wstawić do garnka, zalać wodą i doprowadzić do temp ok 90 st.. prawie wrzenie .. ale od dna mają przedostawać się tylko bąble powietrza (nie gotować)
Parować tak pod przykryciem ok 2 godziny. Po upływie 2 godzin wyjąć szynkowar i wstawić do zimnej wody do wystudzenia. ..