Sposób przygotowania:
Udziec indyczy z szynkowaru
Mięso oczyścić zdjąć skórę i naciąć tak by powstał jednolity płat mięsa
Całość posypać przyprawami i żurawiną, zwinąć w rulon, włożyć do woreczka i uformować tak by nie było bąbli powietrza. Mięso z woreczkiem włożyć do szynkowaru i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie wstawić do garnka, zalać wodą i doprowadzić do temp ok 90 st.. prawie wrzenie .. ale od dna mają przedostawać się tylko bąble powietrza (nie gotować)
Parować tak pod przykryciem ok 2 godziny. Po upływie 2 godzin wyjąć szynkowar i wstawić do zimnej wody do wystudzenia. ..
Całość posypać przyprawami i żurawiną, zwinąć w rulon, włożyć do woreczka i uformować tak by nie było bąbli powietrza. Mięso z woreczkiem włożyć do szynkowaru i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie wstawić do garnka, zalać wodą i doprowadzić do temp ok 90 st.. prawie wrzenie .. ale od dna mają przedostawać się tylko bąble powietrza (nie gotować)
Parować tak pod przykryciem ok 2 godziny. Po upływie 2 godzin wyjąć szynkowar i wstawić do zimnej wody do wystudzenia. ..