Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Udziec indyka w warzywkach

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sycacy i smaczny obiadek :)

Udziec indyka w warzywkach

Składniki:

Udziec indyka w warzywkach

 

  • indyczy udziec (moga byc 2),
  • WARZYWA:
  • 3 srednie marchewki,
  • 2 -3 duze cebule (moze byc biala i czerwona),
  • 3 zabki czosnku,
  • 6 wiekszych ziemniakow,
  • 1 por,
  • pol szklanki zielonego, mrozonego groszku,
  • 1 lodyga selera naciowego,
  • olej do smazenia,
  • przyprawy: sol, pieprz, vegeta, curry, papryka, czosnek, oregano, bazylia, majeranek (wedle upodoban)

Sposób przygotowania:

Udziec indyka w warzywkach
Udziec indyka umyc, osuszyc, naciac wzdluz w kilku miejscach i natrzec przyprawami: sola, pieprzem, curry, papryka i czosnkiem. Odstawic w chlodne miejsce na co najmniej pol godziny. Warzywa obrac i umyc. Cebule pokroic w paski, marchewke w prazki, lodyge selera porkoic wzdluz w polksiezyce, ziemniaki pokroic w polkola o grubosci ok 0,5 cm. Pokrojone warzywa wrzucic do miski i dobrze doprawic: pieprzem, sola, curry, vegeta, oregano, bazylia i majerankiem( ja dodaje jeszcze kilka kropel sosu sojowego). Pozwolic, by warzywa odstaly w przyprawach kilkanascie minut. Czosnek kroimy w kosteczke, pora w krazki, wyjmujemy zamrozony groszek - te warzywa wrzucimy do pozostalych warzyw nieco pozniej, pod koniec smazenia, Rozgrzac olej na petelni i wrzucic udziec, podsmazyc z kazdej strony do zbrazowienia. Gdy miesko pieknie zbrazowieje (uwaga, moze pryskac, radze przykryc patelnie:] ),przekladamy je do formy do zapiekania. Z kolei na rozgrzany olej wrzucamy warzywka,ktore odstawilismy z przyprawami. Smazymy je ok 10 min,( podobnie jak udziec - na wysokim ogniu), czesto mieszajac. 2 minuty przed zakonczeniem smazenia dozucamy czosnek, pora i groszek, mieszamy. Po uplywie czasu smazenia, wszystkie warzywka wrzucamy do wyscielonej folia do zapiekania formy, w ktorej jest indyk. Calosc wkladamy do dobrze rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok 1 - 1,5 godziny w 180-200 stopniach. ( Ja zapiekalam 1,5 godziny zmieniajac kilkakrotnie temp z 200 na 180 i odwrotnie, miesko dobrze sie upieklo i bylo wilgotne)