Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Udziec wieprzowy marynowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Udziec wieprzowy marynowany : Zdjąć skórę z uda wieprzowego, natrzec solą i moczyć tydzień w occie

Udziec wieprzowy marynowany

Składniki:

Udziec wieprzowy marynowany

 

  • 1 udo wieprzowe
  • 1,5 l octu
  • 3 cebule
  • 15-20 ziaren ziela angielskiego
  • 10-15 listków laurowych
  • 20 goździków
  • 2-3 kawałki cynamonu
  • 2 kromki razowego chleba
  • trochę skórki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Udziec wieprzowy marynowany

Zdjąć skórę z udźca wieprzowego, natrzec solą i moczyć tydzień w occie przegotowanym z korzeniami i cebulą. Wyjąć z octu, wycisnać, naszpikować goździkami i cynamonem, upiec w brytfannie, podlewając z początku wodą, później własnym jego sosem. Na godzinę przed podaniem obsypać grubo tartym razowym chlebem, drobno pokrajaną cytrynową skórką i rumienić nie polewając już więcej. Udziec wieprzowy marynowany podawać z sosem jagodowym.


Tagi:

chleb