Sposób przygotowania:
Duszone udko z gęsi w rozmarynie
Udka z gęsi marynujemy w rozmarynie, pieprzu i czosnku. Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i przesmażamy w dużym garnku. Dodajemy przecier pomidorowy, układamy udka gęsi i zalewamy wodą, tak aby gęś była przykryta. Dodajemy wino, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy mięso do miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy 2 łyżki masła i mleko, ugniatamy na piure. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, rozgrzewamy na patelni resztę masła, miód i robimy karmel. Dodajemy do niego jabłka i posiekany tymianek. Gęś podajemy na piure ziemniaczanym z karmelizowanymi jabłkami, polewając sosem uzyskanym podczas duszenia.