Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ulubiona zupa dyniowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jest to moja ulubiona zupa z dyni, wyprzedzila nawet jej wersje na slodko.

Ulubiona zupa dyniowa

Składniki:

Ulubiona zupa dyniowa

 

  • noga i skrzydlo kurczaka (lub inna porcja),
  • 1,5 litra wody,
  • 300-400g dyni,
  • 2 duze ziemniaki,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • duza lodyga selera naciowego,
  • 1 duzy, gruby, dorodny por (jasniejsza czesc),
  • duza cebula,
  • 150-200g zóltego, starkowanego sera,
  • sól, papryka, curry - uzylam tylko tych przypraw, ale mysle, ze mozna jeszcze dodac pieprz ziolowy

Sposób przygotowania:

Ulubiona zupa dyniowa
Mieso dobrze umyc i wrzucic do garnka z zimna woda. Warzywa obrac, umyc i pokroic. Cebule kroimy w kosteczke, dynie i ziemniaki w kostke, pietruszke, seler w pólplastry i pora w plastry. Wode z miesem zagotowac, posolic i gotowac przez 10 minut, po czym dodac cebule, ziemniaki, pietruszke i seler. Po kolejnych 10 minutach dodac dynie, przyprawic curry, sola i papryka i gotowac 20 minut, dodac pora i gotowac nastepne 10-15 minut . Zupe gotujemy na srednio malym ogniu. Gdy warzywa beda mieciutkie (moja dynia jest miekka, ale najtwardsza z wszystkich warzyw, taki efekt lubie najbardziej), wyjmujemy mieso i dodajemy starty zólty ser, mieszamy do momentu rozpuszczenia sera i podajemy gorace. Polecam, zupka jest lekko slodka o serowym aromacie, gesta, lekko kremowa, po prostu pycha.