Sposób przygotowania:
Uramaki smok
Ryż i zaprawę należy przygotować wg tego przepisu https://gotujmy.pl/futomaki-smok,przepisy-kuchnie-swiata-przepis,260083.html.
Sushi:
Matę bambusową do rolowania owijamy folią spożywczą. Na macie układamy płat nori i na 2/3 płata układamy cienką warstwę ryżu. Odwracamy ryżem do dołu. Na nori układamy paprykę pokrojoną w słupki, awokado pokrojone w słupki i ogórka również pokrojonego w słupki. Zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem, rolujemy do końca przesuwając matę w górę. Na wierzch układamy płat wędzonego łososia i dociskamy. Kroimy rolkę na 2 cm części. Nas każdy kawałek sushi dodajemy cienkie paski nori.
Całość dekorujemy ogórkiem i papryką.
Sushi:
Matę bambusową do rolowania owijamy folią spożywczą. Na macie układamy płat nori i na 2/3 płata układamy cienką warstwę ryżu. Odwracamy ryżem do dołu. Na nori układamy paprykę pokrojoną w słupki, awokado pokrojone w słupki i ogórka również pokrojonego w słupki. Zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem, rolujemy do końca przesuwając matę w górę. Na wierzch układamy płat wędzonego łososia i dociskamy. Kroimy rolkę na 2 cm części. Nas każdy kawałek sushi dodajemy cienkie paski nori.
Całość dekorujemy ogórkiem i papryką.