DorotaZ

DorotaZ

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Uramaki smok

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Urnamaki charakteryzują się tym, że nori jest wewnątrz walca. Średniego rozmiaru, z kilkoma składnikami.

Uramaki smok

Składniki:

Uramaki smok

Ryż

  • 1 szklanka ryżu
  • 1,5 szklanki wody

Zaprawa

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżki soli

Dodatki

Sposób przygotowania:

Uramaki smok
Ryż i zaprawę należy przygotować wg tego przepisu https://gotujmy.pl/futomaki-smok,przepisy-kuchnie-swiata-przepis,260083.html.

Sushi:

Matę bambusową do rolowania owijamy folią spożywczą. Na macie układamy płat nori i na 2/3 płata układamy cienką warstwę ryżu. Odwracamy ryżem do dołu. Na nori układamy paprykę pokrojoną w słupki, awokado pokrojone w słupki i ogórka również pokrojonego w słupki. Zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem, rolujemy do końca przesuwając matę w górę. Na wierzch układamy płat wędzonego łososia i dociskamy. Kroimy rolkę na 2 cm części. Nas każdy kawałek sushi dodajemy cienkie paski nori.

Całość dekorujemy ogórkiem i papryką.

Tagi:

dania sushi