Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Wegańskie uramaki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kolejna wegańska propozycja dla wielbicieli japońskiej kuchni

Wegańskie uramaki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wegańskie uramaki

 

 

Sposób przygotowania:

Wegańskie uramaki
Ryż dwukrotnie przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą do wysokości o około 1,5 cm przewyższającej poziom ryżu i gotujemy 20 minut co chwilę mieszając. W tym czasie obieramy warzywa, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, płuczemy, kroimy w cienkie paski. Ugotowany ryż doprawiamy solą oraz octem winnym, studzimy. Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche), posypujemy obficie czarnym sezamem, przykrywamy folią spożywczą, odwracamy na drugą stronę- tzn. nori do góry. Wodorosty smarujemy odrobiną wasabi (jeśli jest w proszku, należy je uprzednio zmieszać z wodą, aby powstała dosyć gęsta pasta) i układamy na nim paski marchewki, obu papryk, ogórka i awokado. Zwijamy rulon, który tniemy ostrym nożem na około 1-1,5 cm kawałki.
Wegańskie uramaki
gotowany ryż doprawiamy solą oraz octem winnym, studzimy. Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche), posypujemy obficie czarnym sezamem, przykrywamy folią spożywczą
Wegańskie uramaki
odwracamy na drugą stronę- tzn. nori do góry. Wodorosty smarujemy odrobiną wasabi (jeśli jest w proszku, należy je uprzednio zmieszać z wodą, aby powstała dosyć gęsta pasta) i układamy na nim paski marchewki, obu papryk, ogórka i awokado.
Wegańskie uramaki
Zwijamy rulon, który tniemy ostrym nożem na około 1-1,5 cm kawałki.

Tagi:

ryż awokado