Sposób przygotowania:
Urodzinowy motylekBiszkopt jasny:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę.
Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować.
Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć masę i piec około 25-30 minut w 180 stopniach - tak do suchego patyczka.
Biszkopt kakaowy:
Białka rozdzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując.
Dodać żółtka i zmiksować. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać do masy.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i piec około 25-30 minut w 180 stopniach - tak do suchego patyczka.
Masa śmietanowa:
Kremówkę ubić razem z cukrem i śmietan fixem.
Masa kajmakowa:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolity krem
Poncz:
W wodzie lub herbacie rozpuścić cukier. Przestudzić i dodać sok z cytryny.
Dekoracja:
Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fixem na krem.
Składanie tortu:
Każdy z biszkoptów przeciąć na dwa płaty. Następnie przekroić na pół i można jeszcze każdą połówkę na pół.
Ciemny biszkopt ułożyć w kształcie motyla, nasączyć ponczem i wyłożyć połowę masy kajmakowej.
Położyć biały biszkopt, nasączyć i wyłożyć masę śmietanową. Położyć ciemny biszkopt, nasączyć i wyłożyć resztę kremu kajmakowego.
Położyć jasny biszkopt, nasączyć i kremem z dekoracji pokryć cały tort (zostawić kilka łyżek do udekorowania wierzchu).
Startą czekoladą udekorować boki tortu - ja zrobiłam to w formie pasków. Z odłożonego kremu zrobić wzorek na około tortu.
Środek każdego skrzydła dowolnie udekorować kolorową posypką.