ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Urodzinowy motylek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki tort zrobiłam w tym roku córce na siódme urodziny, gdyż koniecznie chciała tort w kształcie motyla. Trochę pracochłonny ale warto.

Urodzinowy motylek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Urodzinowy motylek

Biszkopt jasny:

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:

  • 250 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 śmietan fix

Krem kajmakowy:

  • 300 ml kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka kajmaku

Poncz:

  • 1 szklanka gorącej wody lub herbaty
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny

Dekoracja:

  • 500 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 1-2 śmietan fixy
  • kolorowa posypka
  • tarta gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Urodzinowy motylek

Biszkopt jasny:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę.

Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować.

Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Przełożyć masę i piec około 25-30 minut w 180 stopniach - tak do suchego patyczka.

Biszkopt kakaowy:

Białka rozdzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując.

Dodać żółtka i zmiksować. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać do masy.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i piec około 25-30 minut w 180 stopniach - tak do suchego patyczka.

Masa śmietanowa:

Kremówkę ubić razem z cukrem i śmietan fixem.

Masa kajmakowa:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolity krem

Poncz:

W wodzie lub herbacie rozpuścić cukier. Przestudzić i dodać sok z cytryny.

Dekoracja:

Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fixem na krem.

Składanie tortu:

Każdy z biszkoptów przeciąć na dwa płaty. Następnie przekroić na pół i można jeszcze każdą połówkę na pół.

Ciemny biszkopt ułożyć w kształcie motyla, nasączyć ponczem i wyłożyć połowę masy kajmakowej.

Położyć biały biszkopt, nasączyć i wyłożyć masę śmietanową. Położyć ciemny biszkopt, nasączyć i wyłożyć resztę kremu kajmakowego.

Położyć jasny biszkopt, nasączyć i kremem z dekoracji pokryć cały tort (zostawić kilka łyżek do udekorowania wierzchu).

Startą czekoladą udekorować boki tortu - ja zrobiłam to w formie pasków. Z odłożonego kremu zrobić wzorek na około tortu.

Środek każdego skrzydła dowolnie udekorować kolorową posypką.

Urodzinowy motylek
Tak wygląda mój motylek w przekroju, został kawałek więc zrobiłam jeszcze zdjęcie

Tagi:

tort ciasto