Sposób przygotowania:
Urodzinowy torcik dla trenera piłki nożnej
Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek, ubijając na sztywną masę ze szczyptą soli,pod koniec dodajemy żółtka na przemian z cukrem cały czas ubijając.
Do masy jajecznej dodajemy mąki, proszek do pieczenia i sodę,delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni a najlepiej do suchego patyczka.
Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekroić na dwa blaty.
Masa śmietankowa;
Schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy.
Niewielką ilość ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatyną a następnie łączymy z pozostałą śmietaną.
Śmietanę dzielimy na dwie części większą i mniejszą.
Do mniejszej części śmietany dodajemy szczyptę barwnika zielonego i delikatnie mieszamy.
Orzechy włoskie rozgniatamy wałkiem do ciasta.
Cukier wymieszać z wodą i sokiem z cytryny.
Frużelina - link do przepisu
https://gotujmy.pl/fruzelina-wisniowa, przepisy-przetwory-przepis,274988.html
Spodni blat układamy na paterze, nasączamy, smarujemy dość mocno frużeliną wiśniową następnie nakładamy i rozsmarowujemy większą połowę masy śmietankowej.
Nakładamy drugi blat tworząc tort.
Cały tort smarujemy zieloną masą a boki tortu obkładamy przygotowanymi orzechami włoskimi.
Górę tortu dekorujemy bramkami, piłkarzykami oraz masą śmietankową.
Tort wkładamy do lodówki na całą noc.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijając na sztywną masę ze szczyptą soli,pod koniec dodajemy żółtka na przemian z cukrem cały czas ubijając.
Do masy jajecznej dodajemy mąki, proszek do pieczenia i sodę,delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni a najlepiej do suchego patyczka.
Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekroić na dwa blaty.
Masa śmietankowa;
Schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy.
Niewielką ilość ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatyną a następnie łączymy z pozostałą śmietaną.
Śmietanę dzielimy na dwie części większą i mniejszą.
Do mniejszej części śmietany dodajemy szczyptę barwnika zielonego i delikatnie mieszamy.
Orzechy włoskie rozgniatamy wałkiem do ciasta.
Cukier wymieszać z wodą i sokiem z cytryny.
Frużelina - link do przepisu
https://gotujmy.pl/fruzelina-wisniowa, przepisy-przetwory-przepis,274988.html
Spodni blat układamy na paterze, nasączamy, smarujemy dość mocno frużeliną wiśniową następnie nakładamy i rozsmarowujemy większą połowę masy śmietankowej.
Nakładamy drugi blat tworząc tort.
Cały tort smarujemy zieloną masą a boki tortu obkładamy przygotowanymi orzechami włoskimi.
Górę tortu dekorujemy bramkami, piłkarzykami oraz masą śmietankową.
Tort wkładamy do lodówki na całą noc.
gusia1000