jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tort piłka nożna

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Podejrzewam, że większość dzieci lubi galaretkę i masę śmietankową, dlatego ten tort sprawdzi się na większości przyjęć dla dzieci. Wykonujemy tylko inną dekorację stosowną do okazji.

Tort piłka nożna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort piłka nożna

 

  • Tortownica o średnicy 26 cm
  • Biszkopt biały:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki tortowej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • 0,5 litry śmietanki 30 %,
  • 3,5 łyżki żelatyny,
  • ½ kg twarogu 3x mielonego,
  • 4-5 łyżek cukru pudru do smaku,
  • 1 galaretka czerwona,
  • 1 galaretka zielona,
  • 1 galaretka żółta,
  • 1 galaretka pomarańczowa.
  • Masa budyniowa na przełożenie i wykończenie:
  • 1 litr mleka
  • 4- 5 łyżek cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 kopiata łyżka mąki kartoflanej,
  • 1 kopiata łyżka mąki tortowej
  • 5 żółtek

 

 

  • Dodatkowo do wykończenia:
  • Około 3 łyżki sera mascarpone,
  • Cukier puder do smaku,
  • 1 łyżka mleka.

 

Sposób przygotowania:

Tort piłka nożna
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a później żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. Do tortu będą potrzebne 2 biszkoptowe blaty. MASA ŚMIETANOWA: Galaretki oddzielnie umieszczamy w 4 różnych naczyniach. Każdy kolor zalewamy 1,5 szklanką przegotowanej wody. Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe wyjmujemy i kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szkli wody. Studzimy delikatnie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy stopniowo ser, a później cukier do smaku. Następnie wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną galaretkę i mieszamy. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy upieczone biszkopty. Odstawiamy tort do zastygnięcia na około 30 minut. MASA NA WYKOŃCZENIE: Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy budyń. Z części przygotowanej masy wykonujemy wypuklenie na powierzchni tortu. Na wypukleniu delikatnie rysujemy zarys naszej piłki. Pozostałą część masy odpowiednio bawimy na zielono i czarno. Z zielonej masy wykonujemy dekoracje boków-trawę. Z czarnej masy wykonujemy ciemne elementy piłki. DODATKOWO: Ser przekładamy do garnuszka. Dodajemy mleko i cukier do smaku. Krótko miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowanym wykonujemy białe elementy piłki.
Tort piłka nożna
Do wykonania tortu potrzeba UPIEC 2 BISZKOPTY
Tort piłka nożna
GALARETKI ROZPUSZCZAMY. ZASTYGNIĘTE KROIMY W KOSTKĘ
Tort piłka nożna
Boki toru dekorujemy zielona masa wykonując trawę
Tort piłka nożna
Tort przed podaniem dzielimy na porcje.