Sposób przygotowania:
Tort piłka nożna
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a później żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. Do tortu będą potrzebne 2 biszkoptowe blaty. MASA ŚMIETANOWA: Galaretki oddzielnie umieszczamy w 4 różnych naczyniach. Każdy kolor zalewamy 1,5 szklanką przegotowanej wody. Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe wyjmujemy i kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szkli wody. Studzimy delikatnie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy stopniowo ser, a później cukier do smaku. Następnie wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną galaretkę i mieszamy. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy upieczone biszkopty. Odstawiamy tort do zastygnięcia na około 30 minut. MASA NA WYKOŃCZENIE: Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy budyń. Z części przygotowanej masy wykonujemy wypuklenie na powierzchni tortu. Na wypukleniu delikatnie rysujemy zarys naszej piłki. Pozostałą część masy odpowiednio bawimy na zielono i czarno. Z zielonej masy wykonujemy dekoracje boków-trawę. Z czarnej masy wykonujemy ciemne elementy piłki. DODATKOWO: Ser przekładamy do garnuszka. Dodajemy mleko i cukier do smaku. Krótko miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowanym wykonujemy białe elementy piłki.
Hrabina w kuchni
jaga85
Bardzo dziękuję!!
AnetaŚw
jaga85
POLECAM!
iziona
darmiona