Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Uśmiechnięte ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zadowolone z siebie ciasteczka, kuszące wesołym wyglądem i cynamonowym aromatem ;)

Uśmiechnięte ciasteczka

Składniki:

Uśmiechnięte ciasteczka

 

  • 60 dag mąki
  • 2 łyżki masła plus roztopione do posmarowania ciastek
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 białko
  • garść obranych i umytych czarnych porzeczek
  • kilka maleńkich brzoskwinek

Sposób przygotowania:

Uśmiechnięte ciasteczka
W rondelku rozpuszczamy miód z cynamonem, cukrem i odstawiamy do wystudzenia. Przesianą makę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dziurę i wlewamy tam miód oraz dwa surowe jajka, masło i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy śmietanę. Rozwałkowujemy je na grubość ok. pół cm i wykrawamy szklanką krążki. Smarujemy je roztopionym masłem i układamy buźki z porzeczek i brzoskwinek, lekko dociskamy. Ukłądamy na papierze do pieczenia i pieczemy na złoty kolor.