lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Uszka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne uszka do barszczu czerwonego ;)

Uszka

Składniki:

Uszka

 

  • CIASTO:

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju

 

  • FARSZ:

 

 

Sposób przygotowania:

Uszka
FARSZ:

Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i umyć, a następnie wrzucić do garnka. Karczek dokładnie umyć i oczyścić, a następnie gotować z warzywami do miękkości, Ugotowane mięso ostudzić, następnie zmielić i doprawić do smaku pieprzem, solą i magą. Cebulę obrać, przemyć zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić na drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażyć na roztopionej na patelni margarynie. Zeszklona cebulę dodać do mięsa. Farsz bardzo dokładnie wymieszać.

CIASTO:

Mąkę, jajko i szczyptę soli dobrze ugnieść. Po chwili dodać do tego wodę oraz olej i dalej ugniatać. Gotowe ciasto rozwałkować i najlepiej za pomocą szklanki wycinać kółka. Do wyciętego ciasta powkładać po trochę farszu i zawinąć ciasto na uszka.
Zawinięte uszka gotować w lekko posolonej wodzie, aż do czasu, gdy wypłyną na wierzch wody.