Sposób przygotowania:
Uszka
FARSZ:
Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i umyć, a następnie wrzucić do garnka. Karczek dokładnie umyć i oczyścić, a następnie gotować z warzywami do miękkości, Ugotowane mięso ostudzić, następnie zmielić i doprawić do smaku pieprzem, solą i magą. Cebulę obrać, przemyć zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić na drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażyć na roztopionej na patelni margarynie. Zeszklona cebulę dodać do mięsa. Farsz bardzo dokładnie wymieszać.
CIASTO:
Mąkę, jajko i szczyptę soli dobrze ugnieść. Po chwili dodać do tego wodę oraz olej i dalej ugniatać. Gotowe ciasto rozwałkować i najlepiej za pomocą szklanki wycinać kółka. Do wyciętego ciasta powkładać po trochę farszu i zawinąć ciasto na uszka.
Zawinięte uszka gotować w lekko posolonej wodzie, aż do czasu, gdy wypłyną na wierzch wody.
Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i umyć, a następnie wrzucić do garnka. Karczek dokładnie umyć i oczyścić, a następnie gotować z warzywami do miękkości, Ugotowane mięso ostudzić, następnie zmielić i doprawić do smaku pieprzem, solą i magą. Cebulę obrać, przemyć zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić na drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażyć na roztopionej na patelni margarynie. Zeszklona cebulę dodać do mięsa. Farsz bardzo dokładnie wymieszać.
CIASTO:
Mąkę, jajko i szczyptę soli dobrze ugnieść. Po chwili dodać do tego wodę oraz olej i dalej ugniatać. Gotowe ciasto rozwałkować i najlepiej za pomocą szklanki wycinać kółka. Do wyciętego ciasta powkładać po trochę farszu i zawinąć ciasto na uszka.
Zawinięte uszka gotować w lekko posolonej wodzie, aż do czasu, gdy wypłyną na wierzch wody.