paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Uszka na ostro z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne pierożki w formie uszek z ostrym farszem. Świetna odmiana w krainie pierogów. W dalszym ciągu pysznie smakują w towarzystwie barszczu;)

Uszka na ostro z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka na ostro z soczewicą

 

 

  • Farsz:
  • soczewica zielona - 2 szklanki
  • cebula - 1 duża
  • czosnek - 2 ząbki
  • papryka chili - 4 malutkie suszone
  • sól, pieprz,

Sposób przygotowania:

Uszka na ostro z soczewicą
Ciasto: mąka + woda ciepła + sól + papryka słodka w proszku. Połączyć składniki i wyrobić ciasto, aż się stanie elastyczne. Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, które będziemy nadziewać farszem.

Farsz: Zieloną soczewicę płukać 6 godzin, następnie ugotować w bulionie warzywnym. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Dodać czosnek, również obrany i pokrojony.

Doprawić solą, pieprzem. Wkruszyć suszone papryczki chili - uwaga, żeby nie przesadzić, bo będzie za ostre! Koła z ciasta nadziewać farszem, sklejać jak pierogi, po czym złożyć ze sobą dwa końce pieroga i docisnąć.

Mamy już uszka Gotować w osolonej, wrzącej wodzie przez kilak min ut (do wypłynięcia). 
Uszka na ostro z soczewicą
Ciasto wyrabiamy z mąki i wody, dodając soli i papryki
Uszka na ostro z soczewicą
Zielona soczewica ugotowana i wymieszana z cebulą musi zostać doprawiona na ostro.
Uszka na ostro z soczewicą
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła, które nadziewamy farszem
Uszka na ostro z soczewicą
Kleimy pierożki, a następnie sklejamy ich końce, by powstały uszka.

Tagi:

soczewica