Sposób przygotowania:
Uszka na ostro z soczewicą
Ciasto: mąka + woda ciepła + sól + papryka słodka w proszku. Połączyć składniki i wyrobić ciasto, aż się stanie elastyczne. Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, które będziemy nadziewać farszem.
Farsz: Zieloną soczewicę płukać 6 godzin, następnie ugotować w bulionie warzywnym. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Dodać czosnek, również obrany i pokrojony.
Doprawić solą, pieprzem. Wkruszyć suszone papryczki chili - uwaga, żeby nie przesadzić, bo będzie za ostre! Koła z ciasta nadziewać farszem, sklejać jak pierogi, po czym złożyć ze sobą dwa końce pieroga i docisnąć.
Mamy już uszka Gotować w osolonej, wrzącej wodzie przez kilak min ut (do wypłynięcia).
Farsz: Zieloną soczewicę płukać 6 godzin, następnie ugotować w bulionie warzywnym. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Dodać czosnek, również obrany i pokrojony.
Doprawić solą, pieprzem. Wkruszyć suszone papryczki chili - uwaga, żeby nie przesadzić, bo będzie za ostre! Koła z ciasta nadziewać farszem, sklejać jak pierogi, po czym złożyć ze sobą dwa końce pieroga i docisnąć.
Mamy już uszka Gotować w osolonej, wrzącej wodzie przez kilak min ut (do wypłynięcia).