olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Uszka z masą makową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uszka z masą makową polecam szczególnie do zup owocowych, gdyż takie uszka idealnie się do nich nadają.

Uszka z masą makową

Składniki:

Uszka z masą makową

 

  • Ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 2 żółtko
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 100g miękkiego masła
  • Nadzienie:
  • 350g gotowej masy makowej
  • 2 żółtko
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Uszka z masą makową
Do zagłębienia w mące dodaję żółtko, sól, stopione masło i ciepłą wodę. Całość wyrabiam na gładkie ciasto. Następnie formuję w kulę i odstawiam na 15 minut. Masę makową łączę z żółtkami oraz miodem i chwilę podsmażam. Następnie rozwałkowuję ciasto, kroję na małe kwadraty, na każdym z nich nakładam niecałą łyżeczkę farszu, po czym zlepiam brzegi i formuję w uszka, które gotuję następnie w wodzie z solą do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Tagi:

ciasto