SUPERPRZEPIS

Uszka z farszem grzybowym

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Uszka z farszem grzybowym Więcej zdjęć (3)

Takie uszka możemy podawać z czerwonym barszczykiem.




Składniki:

Uszka z farszem grzybowym

 

  • CIASTO
  • 1 szt żółtko
  • 1/2 szkl woda ciepła
  • 1 łyżka olej
  • 1 szkl mąka
  • FARSZ
  • 1 szt cebula
  • 1 łyżka masło
  • grzyby suszone -7 szt
  • 2 łyżki bułka tarta
  • sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Uszka z farszem grzybowym
Grzyby namoczyć na noc w przegotowanej letniej wodzie. Gotować w tej samej wodzie, co się moczyły do miękkości . Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Farsz: grzyby ugotowane w wywarze, przepuścić przez maszynkę. Cebulę, obieramy, drobniutko siekamy i szklimy na złoty kolor na maśle. Grzyby łączymy z cebulą i trochę razem podsmażamy. Dodajemy do grzybów, bułkę tartą, sól i pieprz, mieszamy. Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkujemy 2 cienkie placki. Kroimy w kwadraty, na środku kładziemy farsz, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta. 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i zawijamy wokół palca. Uszka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia uszek na wierzch, gotujemy ok. 4 minuty
Uszka z farszem grzybowym
Grzyby namoczone, ugotowane, doprawione i zmielone
Uszka z farszem grzybowym
Przygotowane zostało ciasto na uszka, na środek uszek zostało nałożone nadzienie