Sposób przygotowania:
Uszka z farszem grzybowym
Grzyby namoczyć na noc w przegotowanej letniej wodzie. Gotować w tej samej wodzie, co się moczyły do miękkości . Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Farsz: grzyby ugotowane w wywarze, przepuścić przez maszynkę. Cebulę, obieramy, drobniutko siekamy i szklimy na złoty kolor na maśle. Grzyby łączymy z cebulą i trochę razem podsmażamy. Dodajemy do grzybów, bułkę tartą, sól i pieprz, mieszamy. Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkujemy 2 cienkie placki. Kroimy w kwadraty, na środku kładziemy farsz, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta. 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i zawijamy wokół palca. Uszka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia uszek na wierzch, gotujemy ok. 4 minuty