zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Uszka z grzybami Emilki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne uszka grzybowe, idealne do barszczu

Uszka z grzybami Emilki

Składniki:

Uszka z grzybami Emilki

 

 

  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 małe jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Uszka z grzybami Emilki
FARSZ: Grzyby dokładnie umyć. Zalać wodą i namoczyć na noc. Rano ugotować grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby zemleć. Do grzybów dodać bułkę tartą oraz drobno posiekaną i podsmażoną na oleju cebulkę. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. CIASTO: Mąkę przesiać, dodać jajka, sól oraz wodę. Zagnieść ciasto, tak by było miękkie (wolne). Rozwałkować cienko ciasto. Wykroić w cieście kwadraty. Nakładać farsz i zlepiać uszka. Gotować w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z barszczem czerwonym.