lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Uszka z mięsem podane w rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia serwuje na obiad uszka z mięsem w gorącym rosole. Bardzo smaczne i lekkie na nasz brzuszek po kolacji wigilijnej.

Uszka z mięsem podane w rosole Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Uszka z mięsem podane w rosole

Składniki na ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Uszka z mięsem podane w rosole

Wykonanie:

Do misy wsypujemy odmierzoną mąką pszenną (najpierw ją przesiewamy ), wsypujemy sól, mieszamy. Zalewamy dosyć ciepła wodą i wyrabiamy ciasto.
Wałkujemy i wycinamy kółka.

Karkówkę i schab płuczemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy. Dodajemy jajo, czosnek sprasowany, sól i pieprz mieszamy. Wlewamy 2 łyżki wody.
Formujemy małe kuleczki i kładziemy na każdym kółku na środku.
Składamy na połowę jak pierożka i końce zakładamy na siebie.

Gotujemy w osolonej wodzie, podajemy z rosołem.

Uszka z mięsem podane w rosole
Do misy wsypujemy odmierzoną mąką pszenną (najpierw ją przesiewamy ), wsypujemy sól, mieszamy. Zalewamy dosyć ciepła wodą i wyrabiamy ciasto.
Uszka z mięsem podane w rosole
Wałkujemy ciasto dosyć cienko i wycinamy kółka.
Uszka z mięsem podane w rosole
Karkówkę i schab płuczemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy.
Uszka z mięsem podane w rosole
Formujemy małe kuleczki i kładziemy na każdym kółku na środku.
Uszka z mięsem podane w rosole
Składamy na połowę jak pierożka i końce zakładamy na siebie.
Uszka z mięsem podane w rosole
Gotujemy w osolonej wodzie, podajemy z rosołem.