gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Vera- tak po prostu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto jest pyszne, polecam wypróbować. Smakowało nie tylko rodzinie. Kiedy postawiłam na spotkaniu rodzinnym na stole, zniknął w mig.

Vera- tak po prostu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Vera- tak po prostu

 

  • CIASTO:
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • BIAŁKA:
  • 4 białka
  • 5 łyżek cukru
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • DODATKOWO:
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • pół opakowania migdałów (płatków)

Sposób przygotowania:

Vera- tak po prostu
CIASTO: Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać. Dodać żółtka i margarynę. Zmiksować mikserem lub wyrobić rękoma. Ciasto podzielić na dwie części i wstawić do lodówki. Po 20 minutach wyjąć jedną część i wyłożyć na brytfannę (ja użyłam o wymiarach: ok. 23x28 cm). Na ciasto wyłożyć pół słoiczka powideł. Ciasto piec ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć ubić 2 białka i 2,5 łyżki cukru. Wyłożyć na powidła na cieście. Zapiekać jeszcze ok. 15 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Przygotować masę budyniową: budyń ugotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do ostudzenia. Po tym czasie utrzeć margarynę, dodawać zimnego budyniu. Ciasta przełożyć masą. Zostawić trochę na wierzch i rozsmarować. Migdały uprażyć na patelni na margarynie. Wyłożyć migdały na placek. Odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Smacznego.
Vera- tak po prostu
Przygotować ciasto i wyłożyć na niego powidła. Po chwili pieczenia wyłożyć ubite białko.
Vera- tak po prostu
Później nalezy przygotować budyń i połączyć z margaryną
Vera- tak po prostu
Ciasto przełożyć masą. Zostawić trochę masy na wierzch
Vera- tak po prostu
Migdały uprażyć na patelni. Wyłożyć na ciasto.

Tagi:

ciasto