sylwia17

sylwia17

Szef Kuchni
[Przepisów: 36]

Pychotka wg sylwia17

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dla mnie to jest pychotka, ale dla wielu jest to pani Walewska.

Pychotka wg sylwia17 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pychotka wg sylwia17

 

  • ciasto;
  • 20 dag margaryny
  • 40 dag maki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 jaja
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • 2 szkl powidła
  • 1 szkl orzechów
  • krem;
  • 2 szkl mleka
  • 1 margaryna
  • 1 opak kremu karpatka

 

Sposób przygotowania:

Pychotka wg sylwia17
Ciasto; Margarynę, mąkę, proszek, amoniak, żółtka i śmietanę wymieszać po czym wyrobić ciasto. Podzielić je na 2 części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na 2 prostokątne foremki. Białka ubić na sztywno, dodać 2 łyżki cukru pudru. Delikatnie wymieszać. Na ciasto wyłożyć warstwę dżemu, następnie połowę piany z białek. Tak samo przygotować drugą warstwę ciasta tylko na wierch wyłożyć pokrojone orzechy. Piec ok 30 min. Po upieczeniu ciasta przełożyć kremem orzechami do góry.



Krem; na mleku ugotować krem. Margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu. Wymieszać. Ciasto wstawić do lodówki.
Pychotka wg sylwia17
Pierwsza warstwa ciasta, można użyć dżemu truskawkowego.
Pychotka wg sylwia17
Nałozeie kremu na ciasto, to jak wisienka na torcie.
Pychotka wg sylwia17
Niby duże ciasto, ale bardzo szybko znika z talerza.
Pychotka wg sylwia17
Tak wygląda ciasto już po procesie chłodzenia

Tagi:

ciasto mak