Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Wafel czekoladowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wafel przełożony masą czekoladową z mlekiem w proszku to smak mojego dzieciństwa. Wspaniałe smakuje i jest bardzo szybki do przygotowania.

Wafel czekoladowy

Składniki:

Wafel czekoladowy

na masę czekoladową

  • 20dag margaryny
  • 1i 1/3 szkl. cukru
  • 3/4szkl. wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek kakao
  • 40 dag mleka w proszku

dodatkowo

  • 1 paczka wafla

Sposób przygotowania:

Wafel czekoladowy

Rozpuszczenie składników

Wafel czekoladowy
Rozpuszczone składniki w rondelku ściągamy z ognia i studzimy

Do rondelka dodajemy margarynę, wodę, cukry oraz kakao. Na małym ogniu rozpuszczamy składniki i mieszamy. Do momentu aż masa zawrze a cukier się rozpuści. Następnie ściągamy z ognia i studzimy.

Przygotowanie masy czekoladowej

Wafel czekoladowy
Do masy kakaowej dodajemy stopniowo mleko w proszku

Do przestudzonej masy kakaowej w rondelku dodajemy stopniowo mleko w proszku i bardzo energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera.

Przełożenie wafla

Wafel czekoladowy
Wafle smarujemy masą czekoladową aż do wyczerpania składników

Tak przygotowaną masę czekoladową przekładamy wafle smarując każdego wafla masą czekoladową. Następnie dociskamy mocno. Owijamy folią spożywczą i obciążamy wafel grubą książką.
Następnego dnia kroimy w trójkąty lub kwadraciki.


Tagi:

wafle ciastka