SUPERPRZEPIS

Wafelkowe mielone

  • 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Wafelkowe mielone Więcej zdjęć (5)

Mięso mielone to najłatwiej dostępny i najchętniej przyrządzany rodzaj mięsa w naszych domach. Kotlety mielone w wafelku przygotowuje się szybko i bez najmniejszych problemów, zamiast smażenia można upiec w piekarniku.

Składniki:

Wafelkowe mielone

 

Sposób przygotowania:

Wafelkowe mielone

I

Wafelkowe mielone
Przygotowujemy masę mięsną, mięso łaczymy z pokrojonymi warzywami.

1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jedno jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą.

2. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę myjemy, obieramy z nasion i bardzo drobno kroimy, ogórki również bardzo drobno kroimy i warzywa łączymy z mięsem.

3. Następnie wsypujemy bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną.

II

Wafelkowe mielone

4. Mięso nakładamy na całą powierzchnię wafla i przykrywamy drugim waflem.

III

Wafelkowe mielone
Krojenie wafli z mięsem

5. Kroimy w prostokąty, najlepiej pionowo na trzy część i poziomo na cztery.

IV

Wafelkowe mielone
Panierowanie kotletów i smażenie.

6. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
7. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

V

Wafelkowe mielone

8. Gotowe.
9. Smacznego.