Sposób przygotowania:
Lazania Eli z podgrzybkamiprzygotowanie składników i sosu
W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Do zasmażki wlewać mleko, cały czas mieszać aż sos zgęstnieje. Sos doprawić ,solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym. Piersi kurczaka usmażyć na łyżce masła. porozrywać dwoma widelcami i ostudzić. Jedną cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podgrzybki oczyścić i usmażyć na drugiej łyżce masła z cebulą, solą i pieprzem. Ser żółty i mozzarellę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przygotować makaron do lazzanii.
przygotowanie mięsa
Drugą cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do porwanego kurczaka dodać cebulę, czosnek i keczup. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać i dodać
przygotowanie lazanii
Dno naczynia 20 x 20 cm do zapiekania posmarować beszamelem i wyłożyć latami lazanii. Makaron posmarować sosem i wyłożyć mięso. Mięso posmarować beszamelem.
przygotowanie lazanii cd
Mięso z beszamelem posypać połową sera żółtego. Na ser położyć płaty makaronu i posmarować sosem. Na makaron wyłożyć grzyby. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać i posypać grzyby.
przygotowanie lazanii cd
Grzyby posypać resztą sera żółtego.
przygotowanie lazanii cd
Na ser wyłożyć beszamel i płaty lazanii. Makaron posmarować beszamelem i posypać mozzarellą.
przygotowanie lazanii cd
Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół i piec około 40 - 45 minut. Smacznego!