eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Lazania Eli z podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam lazanię ze smażonym filetem kurczaka i usmażonymi z cebulką podgrzybkami. Całość przełożyłam sosem beszamelowym.

Lazania Eli z podgrzybkami

Składniki:

Lazania Eli z podgrzybkami

grzyby

mięso

  • 1 duża podwójna pierś kurczaka
  • 1 cebula
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki keczupu ostrego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

sos

dodatkowo

  • 8 płatów makaronu do lazanii
  • 200 g sera żółtego
  • 300 g sera mozzarella

Sposób przygotowania:

Lazania Eli z podgrzybkami

przygotowanie składników i sosu

Lazania Eli z podgrzybkami
Przygotować wszystkie składniki do przygotowania lazanii.

W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Do zasmażki wlewać mleko, cały czas mieszać aż sos zgęstnieje. Sos doprawić ,solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym. Piersi kurczaka usmażyć na łyżce masła. porozrywać dwoma widelcami i ostudzić. Jedną cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podgrzybki oczyścić i usmażyć na drugiej łyżce masła z cebulą, solą i pieprzem. Ser żółty i mozzarellę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przygotować makaron do lazzanii.

przygotowanie mięsa

Lazania Eli z podgrzybkami
Wszystkie składniki mięsa włożyć do miski.

Drugą cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do porwanego kurczaka dodać cebulę, czosnek i keczup. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać i dodać

przygotowanie lazanii

Lazania Eli z podgrzybkami
Do naczynia wykładać beszamel, płaty lazanii, beszamel, mięso i beszamel.beszamel

Dno naczynia 20 x 20 cm do zapiekania posmarować beszamelem i wyłożyć latami lazanii. Makaron posmarować sosem i wyłożyć mięso. Mięso posmarować beszamelem.

przygotowanie lazanii cd

Lazania Eli z podgrzybkami
Na makaro posmarowany sosem wyłożyć grzyby i posypać koperkiem.

Mięso z beszamelem posypać połową sera żółtego. Na ser położyć płaty makaronu i posmarować sosem. Na makaron wyłożyć grzyby. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać i posypać grzyby.

przygotowanie lazanii cd

Lazania Eli z podgrzybkami

Grzyby posypać resztą sera żółtego.

przygotowanie lazanii cd

Lazania Eli z podgrzybkami

Na ser wyłożyć beszamel i płaty lazanii. Makaron posmarować beszamelem i posypać mozzarellą.

przygotowanie lazanii cd

Lazania Eli z podgrzybkami

Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół i piec około 40 - 45 minut. Smacznego!